Una selecció de pel·lícules que d’una manera o altra es relacionen amb el treball psicoterapèutic que desenvolupen als grups i a les sessions individuals.

Antonia’s line.  Marleen Gorris (1995)

Antonia, una dona ja gran, repassa la seva vida estirada al seu llit, convençuda que morirà tot seguit. La història comença amb la seva arribada al poble on va néixer, un cop acabada la Segona Guerra Mundial. La vella granja al camp que hereta de la seva mare es converteix en l’escenari de la història de quatre generacions de dones, i en la llar dels diferents personatges que hi intervenen: familiars, amics i veïns.

Els espigoladors i l’espigoladora. Agnés Vardà (2000)

Un viatge per l’art d’espigolar, aquella antiga costum que aprofita allò que queda als camps una vegada s’ha fet la collita. Aquesta pràctica apareix encara avui, com un recurs per a la supervivència dels menys afavorits, planteja una crítica a una societat que desaprofita recursos sense cap trellat. En aquest viatge, no sols s’espigola pels bancals, aquesta activitat es duta a l’ambit urbà, des d’un mercat de fruita que s’ha acabat fins els mobles i electrodomèstics que la gent tira a les escombreries.

Como agua para el chocolate. Alfonso Arau  (1992)

Una història d’amor màgic realista al Mèxic  de la Revolució Mexicana. La Tita i en Pedro veuen el seu amor obstaculitzat quan Mamà Elena decideix que la Tita continuï la tradició de les filles petites de quedar-se soltera per tenir cura de la seva mare fins a la seva mort. La Tita patirà llargs anys per un amor que perdurarà més enllà del temps. Tot això amb la gastronomia com a nexe d’unió i metàfora dels sentiments dels personatges.

L’ombra del dubte. Aline Isserman (1993)

Quan el seu professor critica la tendència de Alexandrine a reescriure contes de fades amb finals infeliços, la nena acaba confessant que el seu pare va abusar sexualment d’ella. L’home ho nega, confiant que les autoritats i la seva dona ho creuran a ell abans que a la seva filla. No obstant això, una treballadora social, pressent que la nena diu la veritat i es proposa arribar al fons de l’assumpte.

Solas. Benito Zambrano (1999)

La Maria malviu en un fosc apartament d’un barri miserable, treballa eventualment com a noia de la neteja i, gairebé amb quaranta anys, descobreix que està embarassada d’un home a qui no estima. La seva soledat és tan gran que només troba consol en la beguda. La seva mare que s’ha passat la vida al costat d’un home violent i intolerant, no té ni tan sols el consol de tenir-la a prop. Amb motiu de l’ingrés del seu marit en un hospital, la mare visita a Maria al seu apartament i coneix un veí vidu que viu amb el seu gos. La relació que s’estableix entre aquests tres nàufrags alleuja les seves solituds i deixa una porta oberta a l’esperança.

Bagdad Cafe  Percy Adlon (1987)

Enmig del desert de Mohave (EUA),  Jasmine, una dona alemanya, i el seu marit tenen una forta discussió. Ella baixa del cotxe, agafa la maleta i arriba a un brut bar de carretera, el Bagdad Cafè, regentat per una dona negra anomenada Brenda. Jasmine s’hi instal·la i, a poc a poc, fa amistat amb els clients habituals. Entre ells hi ha un antic decorador de Hollywood que s’entesta en fer-li un retrat. Mica en mica la Jasmine aconsegueix transformar l’atrotinat local en un lloc molt popular.

The Party  Sally Potter (2017)

La Janet acaba de ser nomenada ministre del gobern i un seguit d’amics es troben a casa seva per celebrar-ho. El que comença però com una festa acabarà com ningú no s’espera.

Sorry, We Missed You.  Ken Loach (2019)

A causa de la darrera crisi social, una família de Newcastle queda en molt mala situació econòmica. Per intentar sortir-se’n, els dos progenitors agafen feines amb contractes abusius que no afavoreixen la relació entre ells i tampoc amb els fills.

Etz limon (Les citronniers). Eran Riklis (2008)

La casa del ministre de Defensa israelià,  a la frontera palestí-israelià, limita amb el camp de llimoners de Salma,  una vídua palestina. Quan les autoritats decideixen que s’han de talar els arbres perquè són una amenaça per ministre, la Salma decideix emprendre una batalla legal per salvar els seves llimoners.

Thelma & Louise. Ridley Scott (1991)

Festen. Thomas Vinterberg (1998)

La vida del altres. Florian Henckel von Donnersmarck (2006)

Good Bye, Lennin!  Wolfgang Becker (2003)

El show de Truman. Andrew Niccol. (1998)

Les garçons et Guillaume, à table! Guillame Gallienne (2013)

The Danish Girl. Tom Hooper. (2015)

An (Una passtisseria a Tòkio). Naomi Kawase (2015)

Asphalte (La comunitat dels cors trencats). Samuel Benchetrit (2015)

Auf der anderen Seite (a l’altre costat). Fatih Akin (2007)

Les neiges du Kilimandjaro (Les neus del Kilimanjaro). Robert Guédiguian (2011).

Bread and roses (Pa i roses). Ken Loach (2000)

Le fate ignoranti (La fada ignorant). Ferzan Ozpetek (2001)

Ladybird, Ladybird. Ken Loach. (1994)

Manchester by the Sea. Kenneth Lonergan. (2016)

Departures. Yôjirô Takita. (2008)